AFDRAAIEN ZAAGWIELEN

De velgen van zaagwielen zijn niet vlak, maar vertonen een bepaalde welving. De spanning in de bandzaagbladen wordt zodanig gelegd dat de grootste spanning overeenkomt met het hoogste punt van de zaagwielvelgen. Zo blijven de bandzaagbladen stabiel op de wielen lopen.

Minder bekend is echter dat een bandzaagstaander naast een goed onderhoud ook om de vier à zeven jaar een correctie van de zaagwielen nodig heeft. Na enige tijd komt er immers sleet op het profiel van deze welving. Vooral aan de voorkant gaat de velg sneller afhellen met als gevolg dat de bandzaagbladen scheuren gaan vertonen. Typisch is dat oudere (smalle) bandzaagbladen niet scheuren en nieuwere (brede) wel.

Deze scheuren zorgen er mogelijk voor dat men er niet meer in slaagt mooi recht te zagen. De zaagwielen moeten op dat ogenblik dringend afgedraaid worden. Wanneer dat op een onverwacht moment gebeurt, kan het ernstige problemen met zich meebrengen.

Ook hier is ‘voorkomen is beter dan genezen’ dan ook van toepassing. De periode vooraleer de wielen afgedraaid moeten worden is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de kwaliteit van het gietijzer van de wielen.
Indien men om de 5 jaar z’n zaagwielen zou laten afdraaien, voordat alle problemen beginnen, zou men toch heel wat kunnen besparen: de herstelling van scheuren wordt immers vermeden, net zoals kapotte bandzaagbladen, afgekeurd hout wegens slecht zagen, bedrijfsstoornis en zelfs volledige stilstand.
Wanneer men deze ingreep zorgvuldig plant, bijvoorbeeld in een rustige periode of tijdens een vakantie, kan een verlies in productie beperkt worden.

Er op tijd bij zijn, is dus de boodschap. U kan steeds contact opnemen met de firma Noblesse Benelux. Daar controleert men graag wanneer uw wielen nog werden afgedraaid.

Onze diensten


VERHUIZINGSDIENST VERTICALE PANEELZAAG

Onze ploeg techniekers verhuist in één dag uw Striebig machines zowel intern (bij verhuis van het ene lokaal naar het andere binnen hetzelfde gebouw) als extern (bij verhuis van het ene gebouw naar het andere).


ONDERHOUD & HERSTELLINGEN AAN UW MACHINE

Als eigenaar van een houtbewerkingsmachine bent u goed geplaatst om te weten dat uw machine een fantastisch werkinstrument is op voorwaarde uiteraard dat er af en toe ook wat aandacht besteed wordt aan het onderhoud.


BANDZAAGSERVICE

Je kan er moeilijk naast kijken: de trend naar uitbesteding van het bandzaagonderhoud neemt onweerstaanbaar toe. Nog niet zo lang geleden hield elke houthandel en schaverij er nog een eigen bandzagenslijperij op na.


AFDRAAIEN ZAAGWIELEN

De velgen van zaagwielen zijn niet vlak, maar vertonen een bepaalde welving. De spanning in de bandzaagbladen wordt zodanig gelegd dat de grootste spanning overeenkomt met het hoogste punt van de zaagwielvelgen. Zo blijven de bandzaagbladen stabiel op de wielen lopen.

  • Industriepark
  • Neringstraat 2
  • 1840 Londerzeel, België
  • 00-32-52-30.09.81
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.